BÆREKRAFT principperne
- Vi går ikke på kompromis med kvalitet
 
- Frellsen anvender ikke klimakompensering eller kreditter
 
- Vi går mod 100% certificeret kaffe og chokolade
 
- Vil vil forbedre på disse 3 områder:
 
- Vi prioriterer og fokuserer vores indsats mod størst effekt
 
- Frellsen BÆREKRAFT skal være transparent for kunder og leverandører

EU Deforestation Regulation (EUDR)

NYT    NYT    NYT

Der er kommet forslag om udskydelse - vi følger udviklingen tæt.

Fra d. 30. december 2024, skal Frellsen, ligesom så mange andre store og mellemstore virksomheder i EU, overholde det nye direktiv omkring produkter dyrket i relation til skovrydning.

*D. 31.december 2020 er skæringsdatoen for, hvornår et produkt kan betragtes som værende forbundet med skovrydning. Det betyder, at produkter, der er fremstillet ved brug af relevante råvarer, produceret på arealer, der er blevet udsat for skovrydning eller skovforringelse før denne dato, er tilladt på det Europæiske marked. Produkter der kommer fra arealer, der er blevet udsat for skovrydning eller skovforringelse efter denne dato, vil ikke være tilladt at bringe i omsætning på EU-markedet. 
Det er vores ansvar, at sikre sporbarhed i hele værdikæden af det råkaffe/kakao vi indkøber.
*Kilde: Miljøstyrrelsen
 
 

Læs hele forordningen her 

 
 

4. Vi er igang - Konklusion

Video på vej

Her hos Frellsen har vi taget en bærekraftig beslutning for fremtiden...
 

Vi er stadig godt på vej mod 100% certificeret og projektbaseret kaffe inden år 2026. Allerede nu ligger vi på 76%. Vores mål er at alt kaffen fra risteriet i Roskilde i fremtiden skal være certificeret.

Denne beslutning, er taget udfra tanken om, at vi med certificeringerne, vil kunne gøre den største forskel for kaffefarmere rundt om i verden, der er med til at producere kaffe til Frellsen. En certificering sikrer, at farmerne uddannes og der opbygges viden til at kunne plante og dyrke mere skånsomt. Til gavn for os alle.

I arbejdet med certificeringerne, har vi forskellige tiltag indenfor bæredygtighed, biodiversitet og ikke mindst CO2.

SBTi

Sciense Based Targets initiative er et internationalt initiativ, som blandt andre FN og WWF står bag. Hensigten er at hjælpe virksomheder over hele verden, med at reducere deres CO2-udledning og komme i mål med Parisaftalen 2015 = at stræbe efter at den gennemsnitlige temperaturstigning på kloden begrænses til 1,5 grader.

Vi var iblandt de første 200 danske virksomheder, der forpligtede sig til at reducere CO2 udledningen og kortlægge vores CO2 aftryk.

Vi har forpligtet os til at reducere vores CO2 udledning med 50% inden år 2030. Vi er allerede i fuld gang. Hvis det kan lade sig gøre, stopper vi ikke ved de 50%, men sigter højere.

Hvilke initiativer har vi i nærmeste fremtid? 

Overgang til elbiler, brintbiler eller grønnere transport. Alternativer til gas i produktionen. Solceller på tagene og energirenovering på hovedkontoret i Roskilde og meget mere...

Herover ses en CO2 sammenligningstabel, der er udregnet udfra 1kg. produkt. F.eks. 1 kg æbler udleder 0,58 kg CO2.

Bemærk at det ser ud som om CO2 aftryk på kaffe er relativt højt, men 1 kg formalet kaffe, bliver til mange liter færdig kaffe.
Vi er begyndt at indsamle dokumentation for genanvendelse. Det er vigtigt for os at f.eks. vores maskiner, har så lavt et CO2 aftryk som muligt. Vores Animo X maskiner, er de første vi har det fulde overblik over i forhold til genanvendelighed.
Certificering og logoer
Hvad betyder de?

Fairtrade

Der er flere forskellige typer bæredygtighedsmærker. Vi har valgt Fairtrade mærket, da det udover at værne om naturen også garanterer en mindstepris til kaffebonden + støtter op om uddannelser og sociale projekter. 

Rainforest Alliance

Vores beslutning om at certificere noget af vores kaffe med Rainforest Alliance, er baseret på flere faktorer. Organisationen har fokus på bæredygtig landbrugspraksis, socialt ansvar og bekæmpelse af klimaændringer. 
Alle kakaoråvarer i vores chokoladeproduktion er Rainforest Alliance certificeret.

Økologisk

Frellsen kaffe er certificeret til økologisk produktion af kaffe. Det forudsætter selvfølgelig at vi modtager økologisk råkaffe vi kan riste. Indenfor økologi er det specielt Peru, Honduras og Mexico der er dygtige til dette. For at kaffen er økologisk, skal der være en lokal myndighed, der udsteder et økocertificat på partiet. Vi tager stikprøver af kaffen ved ankomst.

NKG Verified

Organisationens fokus er kundernes mulighed for at kortlægge hele kaffens vej. Socialt, økonomisk og miljømæssigt - således vi har evidens for at kaffen er produceret så bæredygtigt som muligt.

Fair Grounds Foundation

Frellsen te er en del af Fair ground Foundation. En uafhængig non-profit organisation, der arbejder for at skabe en bedre fremtid for mennesker der lever og arbejder i te plantager i Indien og på Sri Lanka

Grøn energi

Vores el-leverandør garanterer at vores el er grøn - vindkraft, vandkraft, biomasse og solceller. Vi bruger den grønne strøm på hovedkontoret, i kaffeproduktionen, i chokoladeproduktionen, på Roskilde og Randers lager og i 39 Frellsen butikker.

SBTi

Sciense Based Targets initiatives er et internationalt initiativ, hvor blandt andre FN og WWF står bag.  Hensigten er at hjælpe virksomheder over hele verden, med at reducere deres CO2 udledning, for at kunne nå i mål med Paris aftalen: at gennemsnitstemperaturen i verden ikke må stige mere end 1,5 grader.

Frellsen har sat et mål, at reducere CO2 udledning med 50% inden år 2030.

Klimaklar

Frellsen har gennemført et Klimaklar Produktionsvirksomhed-forløb og er nu blevet klogere på vores CO2-udledninger, mulige reduktionstiltag, klimastrategi og klimakommunikation. Viden som vi benytter i de kommende CO2 rapporter.

NKG Bloom

Organisationen er fokuseret på at forbedre forhold for kaffebønderne, så de kan drive deres kaffefarme mest optimalt, skabe financiel stabilitet og derved kan holde deres familier og communities ude af fattigdom.

Mt. Elgon

Frellsen er en del af SUG's projekt på Mt. Elgon i Uganda. Formålet er at lære kaffefarmerne at drive bæredygtig virksomhed og holde de små samfund ude af fattigdom.

Mt. Elgon er endvidere en del af AfPEC - et projekt som Århus Universitet står bag - financieret af Danida.

ISIC

Frellsen er medlem af denne brancheforening. Foreningen vidensdeler nyeste forskningsresultater indenfor kaffe&sundhed, skovlandbrug, miljø, kaffe&bæredygtighed, CO2 m.v.

Brobyggerne

Frellsen går ind for den demokratiske gode dialog over en kop kaffe, derfor har vi indgået et samarbejde med Brobyggerne, som praktiserer netop det. 

Vi forholder os upartiske og upolitiske, men vi støtter samtale mellem mennesker.

I Frellsen har vi forpligtet os til at reducere vores CO2 med 50% inden 2030

 

Følg os på LinkedIn for løbende opdateringer om BÆREKRAFT