Chokolade
Kaffe

STATUS PÅ 
ELGON MOUNTAIN,
1. oktober 2013:

Der er pr. 1. oktober 2013 uddelt 594 sollamper og der er bygget næsten 1000 komfurer, så projektet går over al forventning. Efterspørgslen efter sollamper er stadig stor. De indkøbte jatrophafrø er blevet sået og udplantet. De olieholdige frø vil, når de om et par år kan høstes blive brugt i de briketter, som vi i år har støttet produktionen af i et distrikt. Denne produktion vil næste år blive videreført i to nye distrikter. Det bliver spændende også at se, hvor gode jatrophatræerne er som skyggetræer. Jatrophaplanterne fremavles af områdets enker og stiklinger sælges for 20 øre. Det samme gælder briketterne, der både i brændværdi og i pris er almindeligt brænde langt overlegent. 

 

STATUS PÅ 
ELGON MOUNTAIN,
januar 2017:

Vi har i 2016 købt en container råkaffe, direkte fra Mount Elgon.

Som led i vores interesse for området har vi købt endnu en container til anvendelse i februar 2017 – en vasket arabica af høj kvalitet.

 

Brilleforsyning

Vi støtter uddeling af brugte briller til fattige (ca 95% af befolkningen) i Mount Elgon området. De brugte briller bliver før afsendelse sorteret og katalogiseret med hjælp fra optikerskolen i Randers og Seniorer uden Grænser. I Mount Elgon området samarbejder vi med Sundhedsklinikken Real Empowerment on Health Management, som står for synsprøver og udlevering.

Der er et meget stort behov for briller i området.

Der er på nuværende tidspunkt tale om et pilotprojekt.

PROJEKT ELGON MOUNTAIN

Frellsen kaffe har indgået et samarbejde med Seniorer uden Grænser, om et udviklingsprojekt for 3 små landsbyer ved Mount Elgon i det østlige Uganda. Landsbyerne, som ligger i et kaffeområde, hedder Bufumbo (800 farme), KapChowe (25 farme) og Bududu (25 farme).

 

Bududu har begrænset adgang til el, de andre landsbyer har ikke adgang til elektricitet. Madlavning foretages i hytter på åbne ildsteder med 3 sten. Ildstederne er samtidig den eneste lys- og varme-kilde.

 

Området oplever en kraftig afskovning, som går ud over skovene samt kaffetræernes skyggetræer.

Kvinder og børns sundhedstilstand påvirkes af røgen i kogehytterne. Mændene påvirkes ikke af dette, da de ikke har deres daglige gang i disse hytter.

 

Seniorer uden Grænser har udviklet et komfur (delvis selvbyg), som kraftigt vil reducere forbruget af brænde samt via et skorstensrør fjerne den sundhedsskadelige røg i hytterne.

Overgang til komfurer som erstatning af åbne ildsteder vil fjerne en lyskilde. Dette vil blive løst med en lampe som drives af solceller. Denne lampe leveres uden beregning til husstande som etablerer komfurerne.

Seniorer uden Grænser og Frellsen kaffe opstarter endvidere i efteråret 2011 en forsøgsplantning af Jatropatræer. Jatropatræet kendes fra Kenya og Indien, hvor der presses olie af frugterne - restproduktet er briketter, som kan bruges i komfurerne. Jatropatræet er endvidere velegnet som skyggetræ for kaffetræerne.

Vi forestiller os at støtte ovennævnte projekter over en årrække - vi er startet.

 

En spændende mulighed er på et tidspunkt at indlede et samarbejde om kaffe med de lokale cooperativer.

Vi vil løbende orientere om udviklingen her på hjemmesiden.

 

Du kan læse yderligere om Seniorer uden Grænser her eller på facebooksiden: Rual Development Mt. Elgon.

 

I.M. Frellsen K/S. | Industrivej 14, 4000 Roskilde | Chokolade tlf. 46 75 53 00 | Kaffe tlf. 46 75 73 00 | CVR nr: 25340604

Kontakt Frellsen

Kontakt Frellsen Kaffe ved at Klikke her